arrow_back Vissza

Egy csipetnyi természet a negyediken: mitől lesz eleven a tetőkert?

Miért szeretjük annyira a természetet, a telkeinket? A csend, de még a hangok is megnyugtatnak, feltöltenek. Jó érzés növényekkel, állatokkal bíbelődni, vagy csak meglesni őket, kiülni és hallgatni a zörejeket, megfigyelni a színeket. Valójában ez a belvárosban is elérhető. Igen, akár még a saját lakásunkban is!

Van abban valami fantasztikus, ahogyan az élet utat tör a legzsúfoltabb belvárosban is. Lehet, hogy a gyengébb idegzetűek felvisítanak, ha a lakóházak között, a parkolókban vagy a belső udvarokban nyestet, madárfészket, baglyot, gyíkokat, méheket találnak. Ezek közül nem mindegyik öröm, de mégis van abban valami felemelő, amikor a mesterséges környezetben is élet bukkan fel, vagy amikor a járdák találkozásánál, az aszfalt közepén kicsírázik egy növény.

A Trendo 11 Lakópark viszont eleve úgy lett kialakítva, hogy tényleg minden lakáshoz tartozhasson egy kis természet.

Zöld-ség

Jelenkorunk nagy társadalmi változásának, a zöld forradalomnak sok területe van: megújuló energia, elektromos közlekedés, körforgásos gazdaság. A makrofolyamatok mellett saját életünkben is megjelenik: környezettudatos, energiahatékony háztartást építünk, bioélelmiszereket fogyasztunk, természetközeli életre vágyunk. Emellett még arra is áldozzunk, hogy bevigyük a négy fal közé a növényvilág szépségeit. Szeretjük a zöld tereket, legyenek azok közterületek, vagy közös magánterületek, esetleg a saját lakásunk, teraszunk, tetőnk.

Van, aki sok virágot vesz és elhelyezi a lakásban, másnak lehetősége van kertes házba költözni, jellemzően egy kicsit arrébb a város szívétől és van, akinek módja nyílik zöld terasz, vagy tetőkert kialakítására.

Mielőtt azonban beleélnénk magunkat ebbe a „kert a tetőnkön” hangulatba, a szabadtéri grillezés, a városon belüli visszavonulás, a békés sziget megélésének lehetőségébe, érdemes realistán, belső-építészi szempontok szerint is gondolkodni. Az ilyen terek kialakításában előre talán nem is látható rizikófaktorok is jelentkezhetnek:

  • Mennyire lesz majd szeles a tér?
  • Mennyire bírja a szerkezet a súlynövekedést?
  • Bírják-e a burkolatok az öntözést?
  • Mennyire szűrhető ki a zaj és a por egy kis zöld szigeten?
  • Mennyi időnk lesz gondozni a kialakított kertet?
  • Van-e olyan családtag vagy ismerős, akire rá merjük bízni a locsolást egy hosszabb nyaralás alatt is?

Legyünk realisták, nem fogunk 100 éves platánokat nevelni a tetőn. A födém teherbírása is kérdés, a gyökérzet, a földmennyiség behatárolja lehetőségeinket. Ennek tudatában kell a növényeket választani, a növényekhez már nehezebb hozzáigazítani utólag a szerkezetet. A napjárást, és a széltől való védettséget a Trendo11 esetében a tervező garantálja: úgy vannak kialakítva a lakások, hogy két oldal felől mindig szélvédettek. Ezen kívül nem a tűző napon kell „aszalódjanak” a kertbe választott növények, hanem árnyékosabb napszakok is vannak. Így a tetőkert a Trendo11 setében nem csupán hangzatos reklámfogás, hanem valódi, funkcionális plusz, olyan, ami a későbbiekben is megkülönbözteti majd a lakást, egy esetleges továbbértékesítés alkalmával.

forrás:

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/trendohu/public_html_trendo11/wp-includes/functions.php on line 4759