arrow_back Vissza

Mekkora számunkra az ideális lakás? 1. rész

Egy ingatlan sosem lehet elég nagy – gondolhatnánk elsőre. Természetesen egy lakásvásárlási döntésnek egyrészt vannak pénzügyi korlátai, másrészt a túl nagy lakás a használat során okozhat problémákat. Akkor mi a jó lakásméret?

Mindenkinek vannak elképzelései arról, hogy mely országokban mekkora lakásokban élnek az emberek. Ha amerikai filmeket nézünk, a főhősöknek jellemzően szép, tágas ingatlanjaik vannak. A magyar filmekben már inkább előbukkannak a kisebb terek, a „panelek”. Végül egy brazil, vagy indiai film helyszínei között felváltva lehetnek lélegzetelállító, hófehér paloták és szűk konténerek. 

Az átlagos lakásméret az ország jövedelmi helyzetén túl azon is múlik, hogy milyen funkciót tölt be a lakás. A kellemesebb klímájú országokban az élet a tereken, utcákon, parkokban is folyik, míg a zordabb időjárású országokban a lakásban zajlanak a hétköznapok, így többet várnak el tőle lakói.

Magyarország túl jól él?

Ha csak az uniós lakáspiaci adatokat nézzük, úgy tűnhet, hogy Magyarország a leggazdagabb államok közé tartozik: a lakosság a legnagyobb mértékben nálunk él saját ingatlanban. Ráadásul, ha az átlagos méretet vesszük, meglepően nagyok ezek az ingatlanok.

Egy ilyen adat persze nemcsak jövedelmi és vagyoni helyzetet mutat, hanem demográfiaiokokra is rámutat. Egy fogyatkozó lélekszámú társadalomban sokszor maradnak az idős emberek nagy lakásokban, illetve a gyermektelen, vagy egygyermekes párok, esetleg elvált házastársak viszonylag nagy lakásokban.

Ösztönzők

Ez egyébként nem biztos, hogy jó. Például egy alacsony nyugdíjból élőnek nem feltétlenül öröm a magas rezsi, és teher lehet a lakás tisztántartása, felújítása is. Amennyiben egy özvegy nyugdíjas a megszokás helyett egy igényeinek megfelelő kisebb lakásba költözéssel pénzt szabadít fel, akár gondtalanabbul élhet idős éveiben, akár még utazhat is, vagy támogathatja gyerekeit, unokáit.

Nálunk sokszor a fiatalok – elsősorban a családos fiatalok – is relatíve nagy lakásokban élnek. Ennek az a magyarázata, hogy Magyarországon elég sok demográfiai célzatú program segíti a fiatal családosokat, vagy családot vállalókat. Ráadásul, akármekkora boomot is tapasztalunk, a magyar lakásárak európai összevetésben még mindig alacsonyak. Érdemes megfigyelni, hogy amennyiben olyan táblázatot látunk, hogy mennyit kell egy magyar embernek dolgoznia egy hamburgerért, vagy mennyit egy adott fogyasztói kosárért, akkor nem állunk túl jól, de ha arról, hogy mennyit kell egy adott lakásért dolgozni, akkor Magyarország nem áll rosszul a nyugati államokhoz képest.

A folytatásban a lakás méretét meghatározó tényezőket vesszük sorra!

forrás: